TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) is een verzamelnaam voor diverse vormen van de Chinese Geneeskunde. Bij de Chinese Geneeskunde wordt gebruik gemaakt van  onder andere acupunctuur, acupressuur, moxa, guasha en ook wordt er gekeken naar kruiden en naar voeding. 

De filosofie is gebaseerd op het begrip Qi wat vertaald kan worden naar energie of levenskracht.

"Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van het energetisch evenwicht van het mens of dier". Dit kan zich zowel op lichamelijk, psychisch of emotioneel niveau manifesteren. Dit komt tot uiting in meer of minder ernstige klachten. In die gevallen waarin het lichaam niet in staat is om het evenwicht zelfstandig te herstellen kan TCM uitkomst bieden. In tegenstelling tot de westerse geneeskunde wordt het lichaam-geest-ziel als eenheid gezien, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.  De theorie van Yin & Yang en de vijf elementen vormen de basis van de TCM.

 

Door middel van zachte druk met de handen en/of acucream op de back shu punten van de blaasmeridiaan en op de tingpunten probeer ik het lichaam weer in balans te krijgen.