Wat is MLD?

 

Manuele Lymfe Drainage (afgekort MLD) is een zachte massage techniek, waarmee het lymfestelsel geactiveerd wordt. Zowel mensen als dieren hebben een lymfesysteem wat zich uitstrekt over het gehele lichaam.

MLD heeft een zeer ontspannend effect op het paard en heeft direct een uitwerking op diverse orgaansystemen in het lichaam, hierdoor is het breed inzetbaar. 

 

 

Het lymfesysteem heeft twee belangrijke functies:

* Het afvoeren van overtollig vloeistof met afvalstoffen uit het lichaam. De lymfeklieren zijn een soort filterorgaan die er voor zorgen dat afvalstoffen uit het lymfevocht verwijderd worden.

* Afweer tegen infecties. De lymfeklieren bevatte witte bloedcellen (lymfocyten) die bacteriën en andere ziektekiemen onschadelijk maken en zo infecties helpen bestrijden. 

 

Het lymfesysteem wordt van nature gestimuleerd door beweging. En het wordt juist tegen gewerkt door: stress, pijn, verdoving, koelen, ontstekingsreactie of aanhoudende stimulatie (zoals bandages of andere hulpmiddelen).

Een lymfedrainage behandeling is er  op gericht om het lymfevatenstelsel weer op gang te brengen of te versnellen, hiermee verhoog je de afvoer capaciteit tot wel 75% afhankelijk van de situatie. Daarnaast heeft lymfedrainage ook een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel (regeling van orgaanfuncties: zoals de bloedsomloop, ademhaling, uitscheidingen en stofwisseling).

 

Bij sommige klachten kan een manuele lymfedrainage behandeling direct zichtbaar resultaat geven, zoals bijvoorbeeld bij stalbenen of acute odeemvorming. In andere gevallen is wel een langere behandelperiode nodig, bijvoorbeeld bij slecht helende wonden, einschuss en hoefbevangenheid. Hierbij speelt voeding ook een belangrijke rol.

 

Lymfetaping

Bijna alle MLD behandelingen kunnen worden ondersteund door lymfe taping. Het resultaat en effect van de manuele behandeling zal dan groter zijn en langer doorwerken. Lymfe taping is altijd ondersteunend na een manuele lymfe drainage behandeling. De specifieke tape techniek waarmee lymfe wordt gestimuleerd wijkt af van de gebruikelijke tape technieken. Lymfetaping kan alleen toegepast worden op een schoon en droog paard.